Chat
Online
Chat now
17 látogató
 
 

Napi bölcsesség

 


Ezoterikus hírek

 

Kedvelt fórumok

 
Szerelmi kötés
12 hozzászólás
Kinél jósoltassak?
40 hozzászólás
Szerelmi mágia
7 hozzászólás

Új tagok

 

Kedvelt cikkek

 

Beszéd téma

 
Mágikus gömb
35 hozzászólás
 
A szerelem karmája
15 hozzászólás
 
Tarot kártya játék
13 hozzászólás
 
 
Szerelem első látásra
10 hozzászólás
 
Milyen a bioritmusod?
9 hozzászólás
 

Csillag01 hozzászólt a(z) Budapesti jósokat tud valaki? témájú fórumban. augusztus 13.
 
 

Ezoterikus cikkek

 
Jóslás 2012. július 13. 1 hozzászólás
 

Az egyik legközismertebb babona a 13-as számhoz és a hozzá párosuló pénteki naphoz köthető. De vajon honnét erednek ezek és az ehhez hasonló babonák és mi is állhat a 13-as szám népszerűtlensége mögött? Most megtudhatod!

Valószínűleg nincs olyan ember, aki ne ismerné a jelentését egy kijelentés után a közelben elhangzó tüsszentésnek, vagy az úton előttünk átszaladó fekete macskának. Sokak szerint egy igen ritkán előforduló négy levéllel ellátott lóhere csak szerencsét, egyesek szerint pedig egy talált kavics vagy egy szeretett embertől kapott tárgy védhet meg minket kórházban a 3-as kórtermeta rossztól. De vajon ezek csak szimplán babonák, vagy van valami igazságalapjuk is?

Mik a babonáink eredetei?
Számos történet és babona létezik, amely általában egy legendából ered, de hogy valójában mik is a gyökerei, azt általában már senki sem tudja, hiszen az idő néha jótékony homálya elfedi. Egyet biztosan elmondhatunk a babonákról, hogy azok a néphagyományokban lelik gyökerüket és szájhagyomány útján terjednek emberről emberre generációról generációra, és pontosan ez az oka annak, hogy annyit változnak az idő folyamán ezek a hiedelmek. Krúdy Gyula az Álmoskönyvében a következőket mondta a babonákról:  A babona vén, évszázados fája minden népnél megtalálható.

Péntek 13, a legismertebb
Az egyik leginkább ismert babona a péntek 13-ai naphoz köthető, amit szinte mindenhol egy szerencsétlen napnak tartanak a világon. Nagyon sokan vannak, akik annyira a hatása alá tudnak kerülni, hogy akár ki sem mozdulnak otthonról ezen a napon. A main napon is biztosan vannak páran így.

Ez a néphiedelem egy nap és egy szám furcsa jelentéséhez kapcsolható. A pénteki nap a hét egy ik legrosszabb napja, eredete valószínűleg a nagypéntekből ered, amikor is Jézust keresztre feszítették, vagyis ahogy a bibliai eredet mondja  "amikor a világ Megváltója a keresztre feszíttetett.". Ebből jöttek a további okfejtések miszerint a pénteken végzett munka csakis szerencsétlenül végződhet továbbá sokan a középkorban úgy gondolták, hogy pénteken éhgyomorra tüsszenteni is igazán nagy veszélyt jelentett.

Több mint valószínű, hogy a 13-as szám is leginkább bibliai gyökerekhez köthető és addig a napig nyúlik vissza, amikor Jézus Krisztust keresztre feszítették. A híres utolsó vacsorán 13 meghívott volt köztük 12 apostol és maga Jézus.  Egyesek szerint a Jézust eláruló Júdásra utal a szám, hiszen a vacsorán ő ült le utoljára, vagyis 13-ként az asztalhoz. Sokan a mai napig nem ülnek le olyan asztalhoz egy társaságban, ahol már ülnek 12-en. És pont ennek ellentmondóan a boszorkányok korábban a keresztény babonának szembe szállva 13 fős bandákba tömörültek, amit kovennek hívtak.

Babonás nagyemberek

A francia hadvezér Napóleon is babonás volt és a már említett okok miatt sosem ült le olyan asztalhoz vacsorázni ahol tizenhárman lettek volna, de ugyanígy volt ezzel Franklin Delano Roosevel amerikai elnök is. Ő volt az, aki bevezette a tizennegyedik intézményeket, amely azt hivatott szolgálni, hogyha 13-an gyűltek össze egy asztaltársaságnál, akkor berendelt mindig plusz egy 14. embert maguk mellé. Statisztikai felmérések szerint az emberek többsége ezen a napon nem ül repülőgépre, vonatra, nem szívesen köt komoly üzleteket.

Eltűntek a 13-asok
A babona, amely a 13-as számot körülveszi annyira komoly szintre emelkedett a XIX. században, hogy Amerikában például vannak olyan felhőkarcolók, amelyeknek hivatalosan nincsen 13. emeletük, hanem a 12. emeletet rögtön a 14. követi már. Ez persze már nevezhető túlzásnak, azonban a 13-as szám és a szerencsétlenség annyira összekapcsolódott a köztudatban, hogy jobbnak látták inkább levenni, abból kevesebb probléma lehetett. A 13-as szám a sportból is száműzve lett igen ritkán találhatunk autóversenyzőt 13-as számmal, de mezekre is csak ritkán kerül a szerencsétlen tizenhármas.  Statisztikai felmérések szerint az emberek többsége ezen a napon nem ül repülőgépre, vonatra, nem szívesen köt komoly üzleteket. Az épületekhez visszatérve több kórházban a 13-as kórtermet is pontosan a szerencsétlenség miatt hiába keressük, de mindenkiben felmerülhet a kérdés, hogy azzal, hogy egyszerűen kihagyjuk minden honnét a 13-ast a szerencsétlenségeknek is véget vetünk vajon?

 

 
Gyuri
szerkesztő
 
 
 
Most itt vannak
 
Eddig 1 hozzászólás érkezett. Szólj hozzá Te is!
 
töltés...
Hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be az oldalon!
 

Gyuri

szept. 03., 15:08
Nem hiszek a 13-mas számban e téren és vicces azt feltételezni, hogy ha egy épületben pl. nincs 13-ammassal jelölt szint vagy ajtó, akkor minden meg van oldva ... most komolyan azt gondolják egyesek, hogy a "sors" vagy hívjuk bárhogy - ha már van valami felsőbb erő ami ezt figyelembe veszi - az ajtón lévő számot fogja figyelni?!
 
 
 
Hozzászólások betöltése...
 

Horoszkóp

 
 

Ezoterikus videók

 

Tanácsadóink, jósaink

 
Hívja Magyarország legjobb tanácsadóit és jósait, akiket csak neked válogattunk össze. Szerelem, pénz, család, betegségek? Kérdezze bátran tanácsadóinkat!

Szavazás

 

Utolsó hozzászólások

 

Ajánló

 

Az ezotéria képekben

 
 
kép 49
 
5033
 
 
 
Bika háttér
 
3129
 
 
kép 138
 
2130
 
 
 
kép 46
 
2586
 

EZOMánia Hírlevél

 
Iratkozz fel ezoterikus hírlevelünkre!
Hírlevelünkkel értesülhet az ezotéria világának legfontosabb híreiről.

EZOMánia a facebookon

 

Az ezotéria hírei