Chat
Online
Chat now
0 látogató
 
 

Napi bölcsesség

 
Aki nem tudja túltenni magát a sértéseken, az nem elég bölcs, és önbizalma is kevés.
Kurt Tepperwein: Szellemi törvények
Napi bölcsesség megosztása

Ezoterikus hírek

 

Kedvelt fórumok

 
Mágiát végző személyek
17 hozzászólás
Szerelmi mágia
12 hozzászólás
Szerelmi kötés
27 hozzászólás
Budapesti jósokat tud valaki?
39 hozzászólás
Kinél jósoltassak?
58 hozzászólás
Telepatikus kommunikáció
5 hozzászólás
Jóslás vagy tanácsadás?
32 hozzászólás

Új tagok

 

Kedvelt cikkek

 

Beszéd téma

 
Mágikus gömb
37 hozzászólás
 
A szerelem karmája
17 hozzászólás
 
Tarot kártya játék
14 hozzászólás
 
 
Szerelem első látásra
10 hozzászólás
 
Milyen a bioritmusod?
9 hozzászólás
 
A varázsgömb válaszol
9 hozzászólás
 

Flowers hozzászólt a(z) A hatodik érzék című cikkhez. február 20.
 
 

Ezoterikus cikkek

 
Jóslás 2012. július 06. 1 hozzászólás
 

Amióta világ a világ, az emberek mindig is megpróbálták megtudni, mit hoz számukra a jövő. Szerencsére olyanok is mindig akadtak, akik segítettek ebben: ők voltak az ókori jósdák szertartásainak főszereplői.

A tudás birtokosa

Az embereknek, legalábbis a legtöbbünknek, szüksége van arra, hogy higgyen egy felsőbb hatalomban – egy,vagy akár több istenségben, a Sorsban, a lélekben. Valójában ugyanannak az elképzelésnek többféle oldaláról van szó. A jóslások során éppen ezt a felső hatalmat próbáljuk arra bírni, hogy bevezessen a jövő titkaiba, hiszen ő általában vagy irányítója az eseményeknek, vagy legalábbis tudással bír az eljövendőről. A kérdezők pedig rendre őt kérdezik meg arról, hogy mi is lesz velük. Attól függően, hogy az adott kultúrában miben hittek az emberek, a jóslás módja és a kérdés címzettje is változott. Az viszont közös tényező, hogy általában közvetítőt iktatunk magunk és a felsőbb hatalom közé.

Memphisz - egyiptomi bikaisten

Az ókori Egyiptom lakói mások mellett Ápiszt, a bikaistent imádták. Ő volt Ozirisz élő jelképe, egyszerre csak egy megtestesülése élt a Földön, akit memphisi templomában szentként tiszteltek és tartottak. Amikor meghalt, új bikát kerestek: az újonnan megtestesült Oziriszt. Ápisszal azonban a köznép is találkozhatott, természetesen ritkán, és szabályozott körülmények között. Mégis: volt alkalom kérdéseket feltenni neki. Az elhangzott kérdésre a választ abból következtették ki, hogy a bika előre- vagy hátrafelé lépett-e.

Delphoi – füstbe szállt jóslatok

Az ókori görögök, akik a filozófia és a tudományok nagymesterei voltak, nem határolták el magukat a jövendőmondástól és a jövő kutatásától. A városállamokra tagolt területen több jósda is működött, de a legnagyobb és mindenki által elfogadott a Parnasszosz-hegység lábainál fekvő Delphoi volt. Nem csoda: már a környezet, a fák közt talányosan susogó szél és a táj is a bölcsességet és a természetfelettit árasztja magából. Itt égett az az örökmécses is, amelybe a hagyomány szerint a lángot maga Prométheusz lopta az istenektől. A kíváncsiak tehetségükhöz mérten nagy kinccsel érkeztek, hogy a jósnőt, a Püthiát kérdezzék. Háború vagy nagyobb vállalkozás az ő válasza nélkül el nem kezdődhetett! A válaszok pedig sokszor elég sokatmondóak, vagy más szóval sokértelműek voltak. A jósnő transzban mormogott szavait a papok hexameterbe öntve adták tovább: az már a kérdezőre volt bízva, hogyan értelmezi őket. A jósda annyira sikeres és gazdag lett, hogy egy idő után teljesen elüzletiesedett, és amikor a korai kereszténység korában betiltották a jóslást, már rég elvesztette egykori hírnevét.

Kümé – Szibülla szentélye Itáliában

Görög telepesek alapították ezt a jósdát, amely Nápolytól északnyugatra fekszik, és az akkoriban az etruszkok által lakott földre települt. A jóslás színhelyének, a Szibülla-szentélynek a pontos helye egészen az 1930-as évekig rejtve maradt, pedig Vergilius is leírta, hol helyezkedett el. A szentély valójában egy hosszú és magas folyosó, amelynek két oldalán fülkék nyílnak. A jósláshoz Apollón és Zeusz segítségét is igénybe vették; mindkettőnek templomot emeltek a területen. A görög hagyományokhoz híven a papnők transzban közölték kétértelmű jövendöléseiket.

Mexikó – az aztékok sötét szobája

2008-ban bejárta a világot egy szenzációs mexikóvárosi felfedezés, amely tulajdonképpen a véletlennek köszönhető. Az aztékok utolsó uralkodójának, Moctezumának a palotájából tártak fel újabb részleteket. Ennek során került elő az egykoron jóslásra szolgáló helységet is magában foglaló épületrészlet. Az 1520-ban meghalt király nagyon nagyra tartotta jövendőmondóit és jóslataikat. Mindig háza egyik ablaktalan, „fekete szobának” hívott helyiségében hallgatta meg őket. A hagyománynak a Moctezuma halálát is hozó spanyol hódítás vetett véget.

 

 
Címkék:
vissza
era
szerkesztő
 
 
 
Most itt vannak
 
Eddig 1 hozzászólás érkezett. Szólj hozzá Te is!
 
töltés...
Hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be az oldalon!
 
noavatar

Flowers

febr. 20., 21:38
Nekem már évek , sőt évtized óta segít sok mindenben egy tisztánlátó , jós aranyasszony.( tel:06306860420)  Amit eddig mondott még mindig úgy lett. Mindenféle lelki - testi es szellemi és egyéb problémámat megoldotta. Egy csoda!
 
 
 
Hozzászólások betöltése...
 

Horoszkóp

 
       
 
       
 
       
 
Válasszon csillagjegyet
 
 

Ezoterikus videók

 

Tanácsadóink, jósaink

 
Hívja Magyarország legjobb tanácsadóit és jósait, akiket csak neked válogattunk össze. Szerelem, pénz, család, betegségek? Kérdezze bátran tanácsadóinkat!

Szavazás

 

Utolsó hozzászólások

 

Ajánló

 

Az ezotéria képekben

 
 
Vízöntő háttér
 
4163
 
 
 
kép 134
 
3355
 
 
kép 154
 
3328
 
 
 
Halak háttér
 
5002
 

EZOMánia Hírlevél

 
Iratkozz fel ezoterikus hírlevelünkre!
Hírlevelünkkel értesülhet az ezotéria világának legfontosabb híreiről.

EZOMánia a facebookon

 

Az ezotéria hírei