Chat
Online
Chat now
0 látogató
 
 

Napi bölcsesség

 
Előítéleteink korlátok közé szorítanak, a korlátolt ember gyakran boldogtalan, mert képtelen elfogadni önmagát.
Ismeretlen forrás
Napi bölcsesség megosztása

Ezoterikus hírek

 

Kedvelt fórumok

 
Szerelmi mágia
12 hozzászólás
Szerelmi kötés
27 hozzászólás
Kinél jósoltassak?
58 hozzászólás

Új tagok

 

Kedvelt cikkek

 

Beszéd téma

 
Mágikus gömb
37 hozzászólás
 
A szerelem karmája
17 hozzászólás
 
Tarot kártya játék
14 hozzászólás
 
 
Szerelem első látásra
10 hozzászólás
 
Milyen a bioritmusod?
9 hozzászólás
 
A varázsgömb válaszol
9 hozzászólás
 

Flowers hozzászólt a(z) A hatodik érzék című cikkhez. február 20.
 
 

Ezoterikus cikkek

 
Párkapcsolat 2013. február 12. 1 hozzászólás
 

A Valentin-nap a szeretet és a szerelem ünnepe, amelynek eredetét a mai napig homály fedi. Bár számos legenda napvilágot látott ezen nap kapcsán mégsem lehet tudni egészen pontosan, hogy miért is alakult ki. Ki is volt az a Szent Valentin és miért február 14-én ünnepeljük? Most megtudhatod!

Valentin nap eredete és története

Szent Valentin a szerelmesek védőszentje, akinek neve egy paphoz fűződik, aki nem volt hajlandó feladni kereszténységét a vallás üldözése közben és így mártírhalált halt egyes elemzések szerint Kr.u 269 mások szerint 270 február 14-én. Ez a nap volt akkoriban a szerelmi sorsjátékoknak szentelve. A legenda szerint, amíg börtönben volt számos barátjának üzent, hogy ne felejtsék el, hogy ő mennyire szereti őket.

Egy hasonló de másik legenda szerint Szent Valentin pap volt II.Claudius császár idejében, aki egyszer bebörtönözte mert ellenezte döntését miszerint megtiltotta a fiatal férfiak számára a házasságot. A császár úgy gondolta, hogy a nőtlen férfiakból sokkal jobb katonák válhatnak ezért nem engedélyezte a hadrendre váró férfiak számára a házasságot így erősítve meg hadseregét. Másik irányból megközelítve az igazán kegyetlen hadjáratairól elhíresült Claudius nem talált már a seregébe katonákat, hiszen az emberek nem akarták elhagyni családjaikat, szeretteiket ezért tiltotta be a házasságokat, amiknek ellenszegülve Valentin titokban párokat adott össze. A legenda szerint a rabság alatt összebarátkozott egy börtönőr lányával, akinek az alábbi aláírással hagyott hátra levelet: „A Te Valentinodtól” (Később ebből alakult ki az angol nyelvterületeken a Be my Valentine vagys Legyél az Én Valentinom szerelmes felkérés)

Krisztus után 496-ban az akkori pápa Gelasius rendelte el, hogy a Luperkalia ünnep helyett február 14-én Szent Valentin emlékére tartsanak ünnepet. Régi pogány szokás volt ugyanis hogy ezen a napon lányok neveit húzták ki, amely a korai keresztény papoknak nagyon nem tetszett. A vissza szorítás érdekében elkezdtek a papírokra a hajadon lányok nevei helyett szentek neveit írni. Ezáltal a szokás úgy alakult, hogy a fiatal fiúk lányok vagy szentek neveit húzták ki Valentin napon. Az évek során folyamatosan átalakult és egyre inkább a szerelmesek és a szerelmes üzenetek napjává vált a Valentin nap és így lett Szent Valentin a szerelmesek védőszentje. Erre a napra egyre jellemzőbbek lettek az egyszerű ajándékok és szerelmes üzenetek / versek küldései. Az ajándékok általában virágok (leginkább a vörös rózsa) vagy csokoládék voltak. Az ünnep kapcsán gyakran rendeztek bálokat és összejöveteleket is.

Amerikában Miss Esther Howland nevéhez fűződik a hagyomány, hiszen ő volt az, aki a feljegyzések szerint elsőként Valentin napi képeslapot küldött. A hagyományból csakhamar hatalmas üzlet lett, hiszen a posta forgalma rendesen megnövekedett a nap körül, hiszen mindenki leveleket küldözgetett benne versekkel. a gyerekek pedig Valentin-kártyákat vettek és cserélgettek.

Az igazi „kereskedelmi” Valentin-nap az 1800-as években kezdett elterjedni teljes mértékben, a köztudatban. Azóta pedig megállíthatatlanul terjed az egész világon. Ez a fajta Bálint napi ünneplés a virágárusok, az ajándék, fehérnemű, ékszer és édességboltok számára maga az üzleti siker, hiszen évről évre egyre többet költenek az emberek a reklámkampányoknak köszönhetően erre az ünnepre. A hagyomány azonban az anyagias mivolta mellett is megmaradt az ünnepnek, hiszen sokan továbbra is szerelmes verseket-idézeteket írnak az ajándékok mellé kísérő levélbe.

Valentin-napi (Bálint napi), népszokások, hagyományok, babonák

Bálint naphoz, amit manapság már a legtöbben csak Valentin-napként ismernek számos hiedelem, babona és hagyomány kapcsolódik. A legtöbbje természetesen a fiatal lányok számra nyújtott segítséget, hogy megtalálják és meghódítsák, párjuk vagy éppen csak megtartsák szerelmüket.

A legegyszerűbb babona, hogy Valentin napon a reggeli szerelmes csók szerencsét hoz, és ezen a napon nem szabad megsértődni vagy megharagudni másokra.

Ha a lányok a Bálint-nap előtti éjfélkor a temetőbe mentek, megláthatták leendő férjüket. A párna alá helyezett babérlevélnek szintén az volt a célja, hogy álmukban megtudják ki lesz a jövendőbeli párjuk.

Amint megvolt a "jelölt", újabb praktikákra volt szükség, magukba bolondítsák a fiút. Egy pontosan kilenc magú alma elfogyasztása után a magokat a kiszemelt férfiú zsebébe kellett csempészni, mely által a szerelem már szinte biztos volt. Másik módszer szerint a kiszemelt fiú lábnyomát a hóból vagy sárból felvéve a küszöb alá kellett ásni, majd a házba csalogatni az illetőt, aki a küszöböt átlépve hamarosan megkéri a lány kezét.

Az eljövendő gyermekáldást is ezen a napon tudhatták meg a lányok és fiatal feleségek. Például egy félbevágott alma magjait megszámolva megjósolható volt, hogy hány gyermeke lesz valakinek.

Bálint-napon a madarak is hatalmas szerephez jutottak, a különböző fajták más-más férfitípust jelentettek. Úgy tartották, ha egy hajadon lány ezen a napon verebet lát, szegény emberhez fog hozzámenni és nagyon boldog lesz, ha azonban egy tengelice repül át felette, tehetős férfi felesége lesz.

 

 
Paloma
szerkesztő
 
 
 
Most itt vannak
 
Eddig 1 hozzászólás érkezett. Szólj hozzá Te is!
 
töltés...
Hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be az oldalon!
 
noavatar

Flowers

febr. 14., 12:38
Nekem már évek , sőt évtized óta segít sok mindenben egy tisztánlátó , jós aranyasszony.( tel:06306860420)  Amit eddig mondott még mindig úgy lett. Szerelmi és pàrkapcsolati dolgaimban is segitett.    Mindenféle lelki - testi es szellemi és egyéb problémámat megoldotta. Egy csoda!
 
 
 
Hozzászólások betöltése...
 

Horoszkóp

 
 

Ezoterikus videók

 

Tanácsadóink, jósaink

 
Hívja Magyarország legjobb tanácsadóit és jósait, akiket csak neked válogattunk össze. Szerelem, pénz, család, betegségek? Kérdezze bátran tanácsadóinkat!

Szavazás

 

Utolsó hozzászólások

 

Ajánló

 

Az ezotéria képekben

 
 
Világok harca
 
2329
 
 
 
Új-Zéland
 
2307
 
 
kép 178
 
4746
 
 
 
kép 168
 
3510
 

EZOMánia Hírlevél

 
Iratkozz fel ezoterikus hírlevelünkre!
Hírlevelünkkel értesülhet az ezotéria világának legfontosabb híreiről.

EZOMánia a facebookon

 

Az ezotéria hírei