Chat
Online
Chat now
9 látogató
 
 

Napi bölcsesség

 


Ezoterikus hírek

 

Kedvelt fórumok

 
Szerelmi mágia
12 hozzászólás
Szerelmi kötés
27 hozzászólás
Kinél jósoltassak?
58 hozzászólás

Új tagok

 

Kedvelt cikkek

 

Beszéd téma

 
Mágikus gömb
35 hozzászólás
 
A szerelem karmája
15 hozzászólás
 
Tarot kártya játék
13 hozzászólás
 
 
Szerelem első látásra
10 hozzászólás
 
Milyen a bioritmusod?
9 hozzászólás
 

ALélekKapuja hozzászólt a(z) Mágiát végző személyek témájú fórumban. november 18.
 
 

Ezoterikus cikkek

 
Érdekességek 2012. december 17. 0 hozzászólás
 

Egy egészen új kategóriával bővítettük az oldalunkat, amelyben röviden mutatunk be nektek érdekességeket és mítoszokat, legendákat. A sorozat első részében kicsit körültekintünk egy legendának miszerint egész kelta városokat nyelt el a tenger.

Nagy-Britannia nyugati partjai mentén még a mai napig is számos mende-monda él amiben elsüllyedt földnyelvekről beszélnek. Fölrészek, amiket a tenger nyelt el ezzel elpuszítva az ott létrehozott városokat. A történetnek úgy néz ki van némi valóságalapja legalábbis a modern történelem kutatók szerint.

Az elsüllyedt város

Az elsüllyedt földrészek a Scilly-szgetek és a Land’s End-hegyfok között helyezkedtek el mielőtt legalábbis elnyelte volna őket a tenger. A francia bretgane-it partvidék környékén már a tizenkettedik század óta élnek hasonló történetek. A legismertebb legenda Kêr-Is városához fűződik, amely feltehetőleg napjainkban a Dournehez-öböl mélyén elterülő egykori településre utal. A gátakkal védett város Gradlon nevű király birodalmán terült el. Ahogy azt említettük a területet mindössze gátak óvták meg a tengertől és amikor Dahut, a király lánya szövetségre lépett az ellenséggel ellopták a gátzsilipek kulcsait és apja egész birodalmát elárasztották vízzel. A király lóháton menekült el, de birodalmát a tenger nyelte el.

A bretonok annyira hittek ebben a kis történetben, hogy még ma is őrzik a hagyományt miszerint guéodet-i Menyasszonyunk-kápolnában állandóan égnie kell egy gyertyának, hogy a közelben lévő kút nehogy elárassza az egész környéket.

Fehér lovon menekült az egyetlen túlélő

William Worchester említi meg először a coenwalli földdarabot, amely a XV. század során került a tengely mélyére. A Scilly-szigetek és a St. Michael’s Mount között fekvő terület igazán hatalmas volt. A legenda szerint teljes erdők, száz hektárnyi területek és legalább 130 templom tűnt el a föld felszínéről. Richard Carew régész később megállapította, hogy az elsüllyedtnek hitt rész Lethowsow. A környékbeli településeken a mai napig is él egy mond, miszerint a tenger által elnyelt városból csak egy ember menekült meg a nagy áradáskor, méghozzá egy fehér lovon vágtató férfi. A helyiek hiedelmeit több tény is alátámasztja, hiszen a közelben található Seven Stone neve a cornwalli nyelven Tregwa azaz lakhely sőt a halászok többször is kifogtak már ablakokat és ajtókat a tengerből.

A tenger hódítása

Az mindenki számára könnyen belátható, hogy kicsi a valószínűség arra, hogy az egykori teljes kelta világot a víz nyelte volna el de a régészeti leletek tanulságai arra utalnak, hogy a római korban igen sok földrészt visszahódított a tenger. Az óceánkutatók Britannia körüli talajsüllyedés és leszakadás a korai vaskorban ment végbe, azonban a folyamat nem volt váratlan lévén szépen lassan mosta el a tenger a helyére épült településeket.

Aki valaha volt már St. Michael’s Mount-nál az személyesen is átélheti, hogy a tenger mekkora területeket képes óráról órára ellepni a kolostor ugyanis egy szigetre épült, amelyet éjjelente a dagály alkalmával teljesen köbe ölel a víz, majd reggel ismét megközelíthetővé válik. Fantasztikus élményt nyújt aki csak teheti látogassa meg Franciaországban ezt a csodálatos nevezetességet.

 

 
Paloma
szerkesztő
 
 
 
Most itt vannak
 
nincsenek hozzászólások
Eddig 0 hozzászólás érkezett. Legyél Te az első!
 
töltés...
Hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be az oldalon!
Hozzászólások betöltése...
 

Horoszkóp

 
 

Ezoterikus videók

 

Tanácsadóink, jósaink

 
Hívja Magyarország legjobb tanácsadóit és jósait, akiket csak neked válogattunk össze. Szerelem, pénz, család, betegségek? Kérdezze bátran tanácsadóinkat!

Szavazás

 

Utolsó hozzászólások

 

Ajánló

 

Az ezotéria képekben

 
 
kép 76
 
2699
 
 
 
kép 153
 
4419
 
 
kép 45
 
4614
 
 
 
kép 110
 
2327
 

EZOMánia Hírlevél

 
Iratkozz fel ezoterikus hírlevelünkre!
Hírlevelünkkel értesülhet az ezotéria világának legfontosabb híreiről.

EZOMánia a facebookon

 

Az ezotéria hírei