Chat
Online
Chat now
296 látogató
 
 

Napi bölcsesség

 


Ezoterikus hírek

 

Kedvelt fórumok

 
Szerelmi mágia
12 hozzászólás
Szerelmi kötés
27 hozzászólás
Kinél jósoltassak?
58 hozzászólás

Új tagok

 

Kedvelt cikkek

 

Beszéd téma

 
Mágikus gömb
35 hozzászólás
 
A szerelem karmája
15 hozzászólás
 
Tarot kártya játék
13 hozzászólás
 
 
Szerelem első látásra
10 hozzászólás
 
Milyen a bioritmusod?
9 hozzászólás
 

Matt hozzászólt a(z) Új kártyajóslások oldal indult című cikkhez. szeptember 22.
 
 

Ezoterikus cikkek

 
Ezotéria 2013. április 03. 0 hozzászólás
 

Az őrangyalokba vetett hit egyidős az emberi kultúrával. Ezeknek az angyaloknak vagy szellemeknek az a feladatuk, hogy egész életünk során védelmezzenek minket. Az ősi Mezopotámiában, a közel-keleti civilizáció bölcsőjében, ezeket a védelmező lényeket az egyes személyek isteneinek vélték, és massar sulminak nevezték. Ezt a hagyományt később a térség többi civilizációja is átvette, például a babilóniaiak és a káldeusok, akik a judaizmusra voltak hatással, azon keresztül pedig a kereszténységre és az iszlámra.

Amit az Őrangyalokról tudni kell

A világ többi részén hisznek a személyes őrző szellemekben – a régi és a modern kultúrákban egyaránt. Japánban ezt a szellemet kaminak hívják; Burmában natnak; az ókori Görögországban pedig a daemonnak nevezték. A kereszténység előtti Rómában a genius védelmezte a fiúkat, és juno a lányokat. Az amerikai indián – és a többi samanisztikus – kultúrában is hisznek a szellemi őrökben, akik bármilyen formában megjelenhetnek, de leggyakrabban a totemállatok, illetve az ősök szellemének alakját öltik magukra.

Előfordulhat, hogy az őrangyalunk megjelenik előttünk egy látomásban, mert fontos üzenetet akar átadni, vagy rá akar ébreszteni minket a létezésére.

Az iszlámban mindenkinek két hafazája van: egy nappalra, egy pedig éjszakára. Ezek az őrangyalok védik a hívőt a démoni jinntől, és a személy minden cselekedetét feljegyzik egy könyvbe, amelyet majd az ítélet napján elővesznek. A Korán kijelenti: “Ő [Allah] őröket küld, akik vigyáznak rád, és elviszik a lelkedet, amikor a halál legyőzött.” A zsidó hagyomány szerint születéskor minden ember számára kijelölnek egy őrangyalt. A Talmud kijelenti, hogy mindenkinek legalább 11.000 őrangyala van, de létezik egy elterjedtebb nézet is, mely szerint két személyes angyalunk van, méghozzá egy jó és egy rossz. A katolikus egyház is ezt a felfogást vallja, mely még a kereszténység harmadik századából származik.is

A katolikus dogmákban nem szerepelnek őrangyalok, annak ellenére, hogy Jézus szerint a gyermekek “angyalai mindenkor látják a mennyben az én mennyei Atyám arcát” (Máté 18,10). Mindettől függetlenül a katolikus gyerekeknek azt tanítják, hogy mondjanak el egy imát az őrangyaluknak, amire XXIII. János pápa is utalt az őrangyalok ünnepén, 1959. október 2-án: Szükséges, hogy buzgó és mély odaszánással legyünk saját őrangyalunk felé, és gyakran, bizalommal elismételjük azt a drága imádságot, amelyet gyermekkorunkban tanítottak nekünk”. Ez az imádság valahogy így hangzik:

Isten angyala, szent Örzőangyalom, reád bízom engem Az égi irgalom. Világosíts, őriz és vezérelj E napon. Ámen.

A katolikusok hisznek a védőangyalban is, akik bizonyos helyeket, közösségeket (a nemzettől a családig), oltárokat és templomokat védelmeznek. Minden őr-, illetve védőangyal az angyalok karába tartozik, az angyali hierarchia legalacsonyabb fokán áll.

Azok a kisgyermekek, akik képzeletbeli vagy láthatatlan barátokat találnak ki maguknak, valójában lehet, hogy az őrangyalukkal állnak kapcsolatban.

Rudolf Steiner – 20. századi osztrák filozófus – szerint sz őrangyalunk velünk van minden inkarnációnkban, és ismeri lelkünk egész történelmét. Ő a belső tanítónk, a “halk belső hang”.

Hogyan lehet felismerni az őrangyalunkat, és hogy tudunk vele kommunikálni?
Első lépésként tudomásul kell vennünk a létezését, méghozzá nemcsak lehetőség szintjén, hanem valóságként. Arról azonban mi döntünk, hogy ezt a valóságot hogyan értelmezzük – pszichikai jelenségként, vagy Isten-teremtette szellemként.

A meghatározás igazából nem is olyan fontos; sőt talán még jobb is, ha elismerjük a tudatlanságunkat, végül is egy nagy titokról van szó, mint amilyen az egész teremtés.
De ez személyes dolog, méghozzá nagyon személyes. Az őrangyalunk egy olyan lény, amely jobban ismer minket, mint mi magunkat. Ezt megalázónak, sőt riasztónak érezhetjük. Ha megriadunk, az viszont azt jelenti, hogy még nem békültünk meg minden cselekedetünkkel.

Ám semmit nem rejthetünk el. A legjobb felkészülés az őrangyalunkkal való találkozásra, ha először átgondoljuk az életünket, minden cselekedetünket és tapasztalatunkat. Ez a folyamat sokféle érzelmet válthat ki, de ha képesek vagyunk mindent elengedni – még az önsajnálatot, a haragot, a sértettséget és a bűntudatot is -, és beismerjük, hogy életünk alakulásáért mi vagyunk a felelősek, akkor egy nagyon különleges és értékes állapotba kerülhetünk. Ez az alázat állapota, ahol meglelhetjük az igazi énünket. Sokan ekkor találkozunk először személyesen azzal a végtelenül türelmes és megértő jelenléttel, amely olyan jól ismer minket: szent őrangyalunkkal.

Őrangyal az Ezotériában

Már az ezredforduló körül Andalúziában írt Picatrix, ez a hermetikus mű is jelentős részt szentel az őrangyalnak, azaz az almutem figurisnak, ami Agrippa szerint az egész horoszkóp kulcsa. Mielőtt rátérnénk az őrangyalra illetve, arra hogyan is tudjuk megtalálni a képletünkben, tekintsük át nagyon vázlatosan, miként zajlik a lelkek Földre születése, és mi a konkrét szerepe az őrangyalunknak.

A mágikus hetes szám

Szép és misztikus magyar nyelvünkben nem véletlenül van az a mondás, hogy „hétágra süt a Nap”. Mert bizony hétágra süt, és nem 10 ágra vagy 12 ágra. Pont hét ágra! – se több, se kevesebb… pont 7.

Nézzünk rá erre a szimbólumra a 3. szemünkkel! A Nap, mint az Isten szimbóluma (aki valójában nem is Egy, hanem egyből Három), hét sugarat bocsát ki magából. Ezeken a sugarakon, mint csatornákon keresztül érkeznek a lelkek a szublunáris földi világba, és öltenek testet a 4 elemet magukra véve.

Ezeknek a sugaraknak mind van egy vezetője, egy főnöke, akiket hívhatunk arkangyaloknak, isteneknek vagy planetáris szellemeknek. Földi világunkban őket képviseli és szimbolizálja a 7 klasszikus, látható bolygó. (Igen, ebben ismét szerepel a Nap, csak most más minőségben! Az asztrológiában megszokhattuk már, hogy egy dolog számtalan mindent jelenthet.)

A Teremtésnek ezzel megvalósult egy teljes ciklusa, ami gyönyörűen levezethető numerológiailag is.
A 3 (Isten) a 7 sugáron át (istenek) lelkesíti be a földi embert. 3 + 7 = 10 -> 1

Őrangyal a születéstől, sőt, már előtte is

Az őrangyalok magasabb szintű szellemi entitások, lények, akik a megfelelő sugáron „közlekednek”, és egy arkangyal (~ bolygó) uralma alatt állnak. A lelkek a Hold szférájába az őrangyal vezetésével szállnak alá. Olyan ez, mint egy hatalmas repülő, ami a lelkekkel a fedélzetén belép az utolsó szférába – a pilóta az őrangyal, az utasok pedig mind hozzá tartoznak. Hétféle gép van, hét pilótával – őket szintén a 7 látható bolygó szimbolizálja a látható, materiális világunkban.

Amelyik gépen voltál, amikor „leszállítottak” a testedbe, annak pilótája lesz az őrangyalod – vagy ahogy Szókratesz mondja, a daimónod (ez ugyanaz, mint a daemon, démon vagy deva – de az elnevezés ne tévesszen meg!). Ő az, aki segít kapcsolatba lépni a magasabb Éneddel, az igazi Önvalóddal. Ő az, aki ihletett pillanataidban, a szeretettől, a szépségtől, a jóságtól, az igazságtól elragadtatva szól hozzád, de ő szól a lelkiismereted hangján is, ha valamit szeretne megakadályozni. (Szókratesz azt mondta, hogy a daimónja hozzá csak akkor szólt, amikor helytelenül cselekedett volna.)

Iamblikhosz, a szír neoplatonikus mágus, a theurgia beavatottja szerint ha kapcsolatba tudunk lépni az őrangyalunkkal (a “személyes daimónnal”), akkor általa tudunk megszabadulni a Sors kényszerítő erejétől. Innen ered a mondás, hogy „a bölcs uralkodik a csillagain”. Azaz a Sorsunk, ami részben kiolvasható a horoszkópból, csak akkor haladható meg, ha bölcsekké, a neoplatonikusok szerint ha filozófusokká válunk. (Itt a filozófia nem a mai lejáratott, hanem az eredeti, a „bölcsesség szeretete” értelemben veendő.)

Kapcsolat az őrangyallal

Iamblikhosz szerint ennek "legegyszerűbb" módja a theurgia – azaz ceremoniális mágia segítségével megidézhetjük a saját őrangyalunkat. Porphüriosz (egy másik neoplatonikus mester) viszont óv, sőt tilt ettől, mert az avatatlan neofita könnyen átesik a fekete mágia oldalára, ha nem elég tiszta – azaz ha önös érdekek vezérlik.

A másik – jóval veszélytelenebb, ám sokkal kisebb hatásfokú – út az asztrológia. A képletünkben az almutem figuris az őrangyal!

Az almutem figuris a születési képleted győztes bolygója, ő az, aki a legerősebb a bolygók közül, ha a Nap, Hold, aszcendens, a szerencsepont és a születés előtti újhold/telihold (sizigum) helyét vizsgáljuk, továbbá a 7 bolygó súlyozott házhelyzetét és a születés napjának és órájának uralkodó bolygóját.

Egyébként egyáltalán nem bonyolult kiszámolni, gyakorlatilag összeadások sorozata, de erre most kevés lenne az idő, hogy kifejtésre kerüljön.

Ha megvan az almutem, ismerjük a legbelsőbb természetünk jellegét. Ha erről a bolygóról meditálunk, ha a saját tetteinkben keressük és megvalósítjuk ezt a bolygó-archetípust, akkor az őrangyalunk útját járjuk, erejét próbálgatjuk, és végső soron hatékonyak leszünk a világban. Ehhez természetesen vegyük hozzá, hogy az adott bolygónak a legjobb, legkiválóbb oldalát kell követnünk, hogy az őrangyalunkhoz hasonlítsunk.

 

 
Paloma
szerkesztő
 
 
 
Most itt vannak
 
nincsenek hozzászólások
Eddig 0 hozzászólás érkezett. Legyél Te az első!
 
töltés...
Hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be az oldalon!
Hozzászólások betöltése...
 

Horoszkóp

 
 

Ezoterikus videók

 

Tanácsadóink, jósaink

 
Hívja Magyarország legjobb tanácsadóit és jósait, akiket csak neked válogattunk össze. Szerelem, pénz, család, betegségek? Kérdezze bátran tanácsadóinkat!

Szavazás

 

Utolsó hozzászólások

 

Ajánló

 

Az ezotéria képekben

 
 
kép 154
 
2847
 
 
 
kép 206
 
4158
 
 
Dalai Lama
 
1933
 
 
 
kép 120
 
4188
 

EZOMánia Hírlevél

 
Iratkozz fel ezoterikus hírlevelünkre!
Hírlevelünkkel értesülhet az ezotéria világának legfontosabb híreiről.

EZOMánia a facebookon

 

Az ezotéria hírei