Chat
Online
Chat now
0 látogató
 
 

Napi bölcsesség

 
Aki nem tudja túltenni magát a sértéseken, az nem elég bölcs, és önbizalma is kevés.
Kurt Tepperwein: Szellemi törvények
Napi bölcsesség megosztása

Ezoterikus hírek

 

Kedvelt fórumok

 
Szerelmi mágia
12 hozzászólás
Szerelmi kötés
27 hozzászólás
Kinél jósoltassak?
58 hozzászólás

Új tagok

 

Kedvelt cikkek

 

Beszéd téma

 
Mágikus gömb
37 hozzászólás
 
A szerelem karmája
17 hozzászólás
 
Tarot kártya játék
14 hozzászólás
 
 
Szerelem első látásra
10 hozzászólás
 
Milyen a bioritmusod?
9 hozzászólás
 
A varázsgömb válaszol
9 hozzászólás
 

Flowers hozzászólt a(z) A hatodik érzék című cikkhez. február 20.
 
 

Ezoterikus cikkek

 
Jóslás 2012. június 27. 0 hozzászólás
 

A korunkra jellemző verseny, a megfelelés kényszere izgalmi állapotban tartja testünket. De amit ma stressznek nevezünk, voltaképpen egy ősi ösztön, amely megvéd minket a külvilág káros hatásaitól, azaz a szervezet válasza a megterhelésekre.

Már az ősember is észrevette - ha nem is tudatosult benne -, hogy ha szokatlan nehézsége adódott, kezdetben pánikba esett, egy idő múlva megszokta azt, végül nem bírta tovább. Ez ösztönösen figyelmeztette arra, hogy túllépte saját képességeinek határát. Állatokon végzett kísérletek tanúsága szerint a folyamatos distresszben tartott egyedek hamar elpusztultak. De valószínűleg az ősember is igen rövid ideig élne, ha azt a lelki és fizikai terhelést kellene elviselnie, ami a ma emberére nehezedik.

Pozitív és negatív stressz

Selye János negyven évet szentelt a stressz kutatásának. Megállapítása szerint csak a halál stresszmentes állapot, hiszen testünk még alvás közben is végez bizonyos feszültségkeltő folyamatokat: lélegzünk, emésztünk, működik az agyunk, álmodunk. Stresszre azonban szükségünk van, mert figyelmeztet bennünket a veszélyre. A váratlan öröm, a bánat, a várakozás, a versengés, a szexuális vágy izgalma, a tartós hideg, a hőség, a vérveszteség, a kimerültség, de még a lámpaláz mind streszzjelenség, mégsem ártalmas, hiszen csak átmeneti és teszünk ellene. A hatására keletkező méreganyagoktól testünk kémiai úton igyekszik szabadulni, és helyreállítani az egyensúlyt. A tudós a tartós betegségeket előidéző szorongást distressznek nevezi, ez az ami káros, hiszen a szervezetnek nincs ideje a helyreállításra. Szinte az összes vezető haláloknak számító betegség hátterében megtaláljuk a szorongást, bár ez is a természetes kiválasztódást eredményezi. Bizonyos emberek rosszul, mások jobban tűrik a külvilágból érkező káros hatásokat. Nehezen állapítható meg, hogy a harmonikus családban felnőtt gyermekek tűrik-e jobban a megpróbáltatásokat, vagy azok, akiknek sok lelki megrázkódtatást kellett elviselniük.


Megoldások

A hosszabb időt Magyarországon töltő külföldieknek feltűnik, hogy itt szinte tapintható a stressz. Az emberek idegesek és türelmetlenek egymással. Szinte nincs olyan munkában töltött nap, amely után azt mondhatnánk: ma semmi kellemetlenség nem történt. Ha ki-ki mélyen magába tekint, megállapíthatja, mi nyomasztja leginkább. Mi az, amitől éjszaka álmatlanul forgolódik, amire gondolva összeszorul a gyomra, ami nem hagyja, hogy elméje megnyugodjon. A hosszú ideig halogatott döntés az egészségünk rovására mehet. A kollégáinkat, a főnökünket vagy a családunkat nem tudjuk megváltoztatni, de önmagunkat és a világhoz való viszonyulásunkat igen. Békét teremthetünk saját lelkünkben és ezt sugározhatjuk kifelé. Persze, a legtöbben azt mondjuk: amikor elindulok otthonról, még nyugodt és derűs vagyok, de a közlekedés során vagy a munkahelyemen felidegesítenek. Vegyük észre, hogy az a reggeli, békés állapot olyan, mint egy gyertya pislákoló fénye, amelyet az első erősebb fuvallat kiolt. Ám idővel, gyakorlással és odafigyeléssel a mécsesből fáklya lehet, és amikor már az önmagunkat, és minden embertársunkat elfogadni képes szeretet lobog a szívünkben, annak a tüzét ki nem oltja semmi.


Stresszgyilkos tippek

1. Fogadjuk el, hogy nem vagyunk tökéletesek!

2. Tűzzünk ki magunk elé reális célokat! Vegyük tudomásul, hogy a nap mindössze 24 órából áll.

3. Ne túlozzuk el a dolgok jelentőségét! Tudjunk különbséget tenni lényeges és lényegtelen történések között.

4. Lassuljunk le! Beszéljünk, járjunk, vezessünk egy kicsit behúzott fékkel!

5. Igyunk sokkal kevesebb koffeintartalmú italt. Együnk sokszor, de keveset.

6. Szeressük önmagunkat! Törekedjünk arra, hogy több olyan dolgot tegyünk, amit szeretünk.

7. Szervezzük jobban az életünket! Tartsuk rendet a környezetünkben és a fejünkben is!

8. Aludjunk többet! Fáradtan esélyünk sincs legyőzni a stresszt.

 

 
Címkék:
vissza
era
szerkesztő
 
 
 
Most itt vannak
 
nincsenek hozzászólások
Eddig 0 hozzászólás érkezett. Legyél Te az első!
 
töltés...
Hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be az oldalon!
Hozzászólások betöltése...
 

Horoszkóp

 
 

Ezoterikus videók

 

Tanácsadóink, jósaink

 
Hívja Magyarország legjobb tanácsadóit és jósait, akiket csak neked válogattunk össze. Szerelem, pénz, család, betegségek? Kérdezze bátran tanácsadóinkat!

Szavazás

 

Utolsó hozzászólások

 

Ajánló

 

Az ezotéria képekben

 
 
Peru
 
2368
 
 
 
Guetamala
 
2069
 
 
kép 69
 
3036
 
 
 
Rák
 
3099
 

EZOMánia Hírlevél

 
Iratkozz fel ezoterikus hírlevelünkre!
Hírlevelünkkel értesülhet az ezotéria világának legfontosabb híreiről.

EZOMánia a facebookon

 

Az ezotéria hírei