Chat
Online
Chat now
0 látogató
 
 

Napi bölcsesség

 
A szerelemben nem adhatsz mást, csak magadat, ezért végtelen, s nem kaphatsz mást, csak magadat, ezért felfoghatatlan. SriChinmoy
Ismeretlen forrás
Napi bölcsesség megosztása

Ezoterikus hírek

 

Kedvelt fórumok

 
Szerelmi mágia
12 hozzászólás
Szerelmi kötés
27 hozzászólás
Kinél jósoltassak?
58 hozzászólás

Új tagok

 

Kedvelt cikkek

 

Beszéd téma

 
Mágikus gömb
37 hozzászólás
 
A szerelem karmája
17 hozzászólás
 
Tarot kártya játék
14 hozzászólás
 
 
Szerelem első látásra
10 hozzászólás
 
Milyen a bioritmusod?
9 hozzászólás
 
A varázsgömb válaszol
9 hozzászólás
 

Flowers hozzászólt a(z) A hatodik érzék című cikkhez. február 20.
 
 

Ezoterikus cikkek

 
Jóslás 2012. május 04. 0 hozzászólás
 

Ősi, izgalmas tájak, Kasztília, Baszkföld és Galícia tartomány kulturális értékei, lenyűgözően szép természeti kincsek. Egyedi útra számíthatunk, ha végigjárjuk a nyolcszáz kilométeres Szent Jakab zarándokutat, a Caminót. Úgy tartják, ez a spirituális ösvény a Tejút alatt húzódik, azon vonalak mentén, amelyek a csillagrendszerek energiáját tükrözik vissza…

Az emberiség mindig is tisztában volt vele, hogy bizonyos helyek olyan spirituális erővel rendelkeznek, amely magával ragadja az odalátogatókat, megtisztítja a tudatukat, s a „hely szellemének” köszönhetően egy magasztosabb világ közvetlen irányítása alá helyezi őket. Felismerték azt is, hogy az Istenhez vezető legbiztosabb út az ilyen energia-forrásokat érintő zarándoklat, melynek során a külső körülmények és a belső változások hatására megérinthetik, szóra bírhatják a Teremtőt, személyes üdvözülést nyerhetnek. Vajon mi késztet egy embert arra, hogy nekivágjon egy közel nyolcszáz kilométeres, embert próbáló túrának?

Erről mesél Baán Csaba, aki harminc napig gyalogolva járta végig az utat.

– Érdekes volt az indíttatás. Korábban nem hallottam a Caminóról, sőt, utazni sem akartam. Reikis társaim egyike felolvasott egyszer egy részletet Shirley MacLaine Camino című könyvéből. Amikor ahhoz a részhez ért, ahol a szerző Finisterreről tett említést, hirtelen furcsa állapotba kerültem. Ha orvosnak mondtam volna el az élményt, biztosan betegnek tartott volna… Láttam magam előtt a tengert, béke volt a szívemben, a lelkemben, és tudtam, hogy több száz évet repültem vissza az időben… Igen, itt a felfedezett világ vége. Itt ülök a tenger homokjában, de vajon a nagy vízen túl is vannak-e élő emberek? Ez járt a fejemben…

„A világban gonoszság és zűrzavar uralkodik, mert az emberek elfelejtették, hogy minden egyetlen forrásból áramlott ki. Térj vissza ehhez a forráshoz, és hagyj el minden önző gondolatot, kicsinyes vágyat és haragot! Akiket semmi sem kerít hatalmába, azok mindent birtokolnak.”- mondta egy belső hang. „Elmélkedj a világ működésén, hallgasd meg a bölcsek szavát, és fogadj magadba mindent, ami jó. Erre alapozva tárd ki belső kapudat az Igazság előtt. Ne hagyd figyelmen kívül az éppen előtted lévő igazságot. Tanulj szent könyvekből és bölcs emberektől is. Tekints mindent -– még a hegyeket, folyókat, növényeket és fákat is - a tanítódnak.” - ezeket a gondolatokat hallottam belül… Lehet, hogy jártam már ott? Talán valamelyik előző életemben? Elővettem egy térképet, és megkerestem rajta Finisterre-t. Tudtam, oda kell mennem, indulnom kell, hívott az út, az ismeretlen. Ez volt a kezdete egy olyan kalandnak, amely egy egész életre szól.

Az El Camino, vagyis „Az Út” Spanyolország északi részén halad át, Saint Jean Pied de Porttól Santiago de Composteláig. Az ösvény mentén nyomon lehet követni az ereklyék kultúráját, a természet, az ősi művészet és építészet remekeit. A néhol misztikus ködbe burkolózó galíciai táj folyói és fái a régmúlt kelta hagyomány istenségeit, mondáit, manóit és tündéreit idézik. Mindez azonban túlmutat a célállomáson, elnyúlik egészen Finisterreig, ami spanyolul „világ végét” jelent, ahol a Nap az Atlanti-óceán végtelenjében tér nyugovóra.

- Induláskor minden ember kap egy útlevelet, majd minden állomáson egy pecsétet. Mennyi fantasztikus dolog! Tanítások végig az ég alatt, de még a szálláson is. Nekem egy rajzasztal, és egy számítógép mellől kellett felállnom – meséli Csaba. – Az első héten mindenem fájt. A sok gyaloglástól véres lett a sarkam, vízhólyagok lepték el, folyton nyafogtam. Sokszor alig vártam már, hogy a zarándokszállásra érjek. Ezekben a házakban ágy és meleg víz várt, ahol a fáradt vándor megpihenhetett. Az egyik ilyen szálláson ült egy hölgy, aki korábban lebénult, és két rákos daganatot is kioperáltak a testéből. Most, hogy gyógyultnak mondták az orvosok, a Teremtőnek mondott köszönetképpen végigjárta ezt az utat. Így hálálta meg az ég jóságát, hogy még élhet. Ahogy őt hallgattam nagyon szégyelltem magam a kis vízhólyagjaim miatt. Micsoda lecke ez! Egy idő után már nem fájt semmi, magam voltam magamban magammal, a világ megszűnt létezni. A lelkemben történt változásokat nehéz szavakba önteni, a megoldást mindenkinek önmagában kell megtalálnia. Az utazások nemcsak a kikövezett úton, hanem ezzel párhuzamosan, lelkünk rejtett ösvényén is haladnak, segítenek meglelni kérdéseinkre a válaszokat. A könyv, amit az útról írtam, azért született, hogy másokat is arra bíztasson, lépjenek ki a hétköznapok taposómalmából, és egy egyszerű felszereléssel, valamint egy kis lelkierővel, induljanak el erre az egész életre szóló utazásra!

Sokan kérdezik tőlem, hogy mikor megyek újra? Csak akkor, ha hív az út, de akkor indulok!

A Tejút alatt

A három fő keresztény zarándokút Jeruzsálembe, Rómába, és Santiago de Compostelába vezetett, azonban a jeruzsálemi Szentsír Bazilika 1078-as török kézre kerülésével Jeruzsálem elszigetelődött, és jelentőségteli szerepét a Camino vette át. Évszázadokon át Európa társadalmilag és kulturálisan meghatározó zarándokútja volt, Nagy Károlytól Assisi Szent Ferencen át Dantéig, urak és alattvalók koptatták földjét. Nagy mértékben hozzájárult a 10-18. századi kereszténység, a keresztény művészet felemelkedéséhez. A Camino jelképe a kagylómotívum, de a zarándokút templomainak ikonjai között visszatérnek a virágdíszek, illetve a Nap-szimbólumok, amely a homályos múlt egy darabját, a kelta eredetet bizonyíthatja.

Világörökség

A Szent Jakab-út 1993-tól az UNESCO Világörökség részét képezi. A 11. században már ismert, 13 pihenőhellyel rendelkező zarándokút Santiago de Composteláig, a 12. századra elterjedt a keresztény világban, és jelentős zarándokúttá vált. Ma már nemcsak vallásos emberek indulnak el az úton, hanem olyanok is, akik keresik önmagukat és különféle kérdéseikre a választ. Az 1980-as évek második felétől a Szent Jakab-út reneszánszát éli. Az egész világból érkeznek zarándokok, hogy legalább egy részét végigjárják. Számuk mára közelít a millióhoz.

Szent Jakab apostol kultusza


Krisztus halála után tanítványai szétszóródtak a világban, hogy az evangéliumot hirdessék. Jakab Spanyolországba ment, de nem járt sok sikerrel. Visszatért Jeruzsálembe, ahol Heródes, - több társával együtt - lefejeztette. Tanítványai és követői égi sugallatra Jaffába szállították a holttesteket, ahonnan egy hajó vitte azokat Spanyolországba. Santiago de Compostela közelében kikötöttek, és a holttesteket egy hegyoldalon temették el. A kereszténység megfeledkezett a vértanúkról, mígnem a 9. század elején Pelagius remete látomást látott. Egy apróbb, csillagokkal körbevett, fényes csillag beragyogta a hegy egyik elhagyatott pontját. A helyszínen rábukkantak a vértanúk méltatlanul elfeledett nyugvóhelyére. Asturias királya engesztelésképpen felajánlotta országát, és égi patrónusának kérte Szent Jakabot. Így lett Spanyolország védőszentje. Tiszteletére sírja fölé templomot és kolostort emeltek, zarándokhellyé nyilvánították azt, majd évszázadok alatt fölépült köré Santiago de Compostela városa.

 

 
era
szerkesztő
 
 
 
Most itt vannak
 
nincsenek hozzászólások
Eddig 0 hozzászólás érkezett. Legyél Te az első!
 
töltés...
Hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be az oldalon!
Hozzászólások betöltése...
 

Horoszkóp

 
 

Ezoterikus videók

 

Tanácsadóink, jósaink

 
Hívja Magyarország legjobb tanácsadóit és jósait, akiket csak neked válogattunk össze. Szerelem, pénz, család, betegségek? Kérdezze bátran tanácsadóinkat!

Szavazás

 

Utolsó hozzászólások

 

Ajánló

 

Az ezotéria képekben

 
 
 
kép 102
 
2745
 
 
 
Mérleg
 
3654
 

EZOMánia Hírlevél

 
Iratkozz fel ezoterikus hírlevelünkre!
Hírlevelünkkel értesülhet az ezotéria világának legfontosabb híreiről.

EZOMánia a facebookon

 

Az ezotéria hírei