Chat
Online
Chat now
0 látogató
 
 

Napi bölcsesség

 
Amit megtanultunk megérteni, attól nem félünk többé.
Marie Curie
Napi bölcsesség megosztása

Ezoterikus hírek

 

Kedvelt fórumok

 
Mágiát végző személyek
17 hozzászólás
Szerelmi mágia
12 hozzászólás
Szerelmi kötés
27 hozzászólás
Budapesti jósokat tud valaki?
39 hozzászólás
Kinél jósoltassak?
58 hozzászólás
Telepatikus kommunikáció
5 hozzászólás
Jóslás vagy tanácsadás?
32 hozzászólás

Új tagok

 

Kedvelt cikkek

 

Beszéd téma

 
Mágikus gömb
37 hozzászólás
 
A szerelem karmája
17 hozzászólás
 
Tarot kártya játék
14 hozzászólás
 
 
Szerelem első látásra
10 hozzászólás
 
Milyen a bioritmusod?
9 hozzászólás
 
A varázsgömb válaszol
9 hozzászólás
 

Flowers hozzászólt a(z) A hatodik érzék című cikkhez. február 20.
 
 

Ezoterikus cikkek

 
Jóslás 2012. május 01. 0 hozzászólás
 

A jövendőmondók a történelmi idők társadalmaiban jelentős rangot vívtak ki maguknak. Jóslataikat feljegyezték a hivatalos történetírók. Akár azt is lehetne mondani, hogy egykor az egyiptomi madárjós, vagy a görög jövendőmondó volt korának véleményvezére.

A napfogyatkozást és más természeti jelenségeket előre jelző (vagy adott esetben elhallgató) egyiptomi papságtól igencsak tartott a nép, pedig a jós-köntösbe bújtatott riogatás az igencsak fejlett csillagászati ismereteken alapult. A görög jósoktól is lehetett tartani: Gondoljunk csak Teiresziasz apagyilkosságot, vérfertőzést előre vetítő híres jövendölésére, mely az antik drámairodalomból indulva a nyugati kultórkör egyik legismertebb vándormotívumává vált. De más kultúrák és korok is kitermelték a maguk híres jósait.

A világtalan jövendőmondó

A világtörténelem egyik leghíresebb jósa mitológiai alak, egyáltalán nem biztos, sőt valószínűtlen, hogy valaha is élt volna. A görög Istenek papjaként múködő Teiresziaszról több történet is megemlékezik. Egy nősténykígyó elpuszítása után maga is nővé változott és csak a nagylelkű Zeusz változtatta vissza férfivé. A görög főisten később a Hérával támadt vitájában kérte ki az egyedi tapasztalattal rendelkező jós tanácsát. A kinek nagyobb élvezet a szerelem disputát Teiresziasz döntötte el, aki a női élvezetre voksolt. A dühödt Héra ekkor vakította meg, de Zeusz megajándékozta a jövőbe látás képességével. Ahogy a bevezetőben is említettük, jósolt Oidipusznak, de az alvilágba leszállva Odüsszeusz is kért tőle tanácsot.

Akinek senki nem hitt

Az eposzi jósok között kell megemlítenünk a balsorssal sújtott Kasszandrát is, aki mindig mindent jól megjósolt, de sose hitt neki senki sem. Priamosz trójai király földöntúli szépségéről volt híres. Nem csoda, hogy Apollón (a zene, a művészetek és a jóslás istene) is szemet vetett rá. A hercegnő feltétele az volt, hogy adjanak neki jóstehetséget. Apollón teljesítette a kérést, de Kasszandra ennek ellenére kikosarazta őt. A féktelen haragra gerjedt isten pedig azzal átkozta el Kasszandrát, hogy bár jóslatai mindig pontosak, soha, senki se higgyen azoknak. A trójai háború során is minden eseményt megjósló Kasszandra végül önmaga is ennek a hitetlenségnek lett áldozata Agamnemnon feleségeként. Csakúgy mint Teiresziaszról, rőla is több ókori dráma emlékezik meg.

 

 
era
szerkesztő
 
 
 
Most itt vannak
 
nincsenek hozzászólások
Eddig 0 hozzászólás érkezett. Legyél Te az első!
 
töltés...
Hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be az oldalon!
Hozzászólások betöltése...
 

Horoszkóp

 
       
 
       
 
       
 
Válasszon csillagjegyet
 
 

Ezoterikus videók

 

Tanácsadóink, jósaink

 
Hívja Magyarország legjobb tanácsadóit és jósait, akiket csak neked válogattunk össze. Szerelem, pénz, család, betegségek? Kérdezze bátran tanácsadóinkat!

Szavazás

 

Utolsó hozzászólások

 

Ajánló

 

Az ezotéria képekben

 
 
kép 521
 
10648
 
 
 
Sri Lanka
 
2140
 
 
kép 100
 
3245
 
 
 
kép 191
 
7773
 

EZOMánia Hírlevél

 
Iratkozz fel ezoterikus hírlevelünkre!
Hírlevelünkkel értesülhet az ezotéria világának legfontosabb híreiről.

EZOMánia a facebookon

 

Az ezotéria hírei