Chat
Online
Chat now
0 látogató
 
 

Napi bölcsesség

 
A belső bátorság nélkülözhetetlen ahhoz, hogy el tudd fogadni a hétköznapok megpróbáltatásait, amelyek minden ember életében előfordulhatnak.
William Clarke
Napi bölcsesség megosztása

Ezoterikus hírek

 

Kedvelt fórumok

 
Szerelmi mágia
12 hozzászólás
Szerelmi kötés
27 hozzászólás
Kinél jósoltassak?
58 hozzászólás

Új tagok

 

Kedvelt cikkek

 

Beszéd téma

 
Mágikus gömb
37 hozzászólás
 
A szerelem karmája
17 hozzászólás
 
Tarot kártya játék
14 hozzászólás
 
 
Szerelem első látásra
10 hozzászólás
 
Milyen a bioritmusod?
9 hozzászólás
 
A varázsgömb válaszol
9 hozzászólás
 

Flowers hozzászólt a(z) A hatodik érzék című cikkhez. február 20.
 
 

Ezoterikus cikkek

 
Jóslás 2012. június 20. 0 hozzászólás
 

Cikksorozatunk első részében a görög mitológia és az athéni drámák két hősével Teiresziasszal és Kasszandrával foglalkoztunk. Most újabb híres, nem csupán a legendákban élő jósok bemutatása következik.

Halál március idusán

A görög kulturális és társadalmi formák örökösének tekintett Rómában is jelentős szerepet játszottak a jósok. A görögországinál kevésbé központosított, intézményként nem annyira számottevő jósdák helyét átvették a különböző vándorjósok, akik némileg már a modern kor vándormutatványosaira és színészeire emlékeztettek. Előtérbe került a látvány, a furcsaság. A leginkább elismert jósok az etruszkok közül kerültek ki. Titus Vestricius Spurinna neve maradt fenn közülük, hiszen ő volt az a jós, aki figyelmeztette Julius Ceasart a később bekövetkezett merényletre. Csak Brutusról nem szólt.

Bibliai jósok

Minden idők legolvasottabb könyve is számtalan jövendölést tartalmaz. A legújabb kutatások szerint eredetileg is ógörög nyelvű Máté evangéliumában szereplő közismerten háromkirályoknak nevezett napkeleti bölcsek is jósok, vagy legalábbis a korabeli csilagászatot művelú asztrológusok voltak. A Máté evangéliumában szereplő megnevezésük a ’magosz’, mely jóst, jövendőmondót, és a csillagok mozgásával foglalkozó tudóst jelentett. Mindez azért merülhetett feledésbe és szörulhatott háttérbe, mert az újszövetség és ennek következtében a keresztény egyház mereven elutasította a jóslás minden formáját. Arra mindenesetre bizonyitékként szolgálhat ez a nyelvi érdekesség, hogy nyilvánvaló, a jósok megbecsült tudósokként, bölcsekként éltek az ókorban, jelentős szaktudással rendelkeztek, amit az egész társadalom elismert,

A titokzatos Nostradamus

A szigorú vallási szabályokkal béklyózott középkorban már saját korában is nagy feltűnést keltettek Nostradamus jóslatai. A leginkább orvosként ismert francia tudós híres gyógyító volt, elsősorban a pestises betegek körében végzett tevékenysége tette népszerűvé. Próféciák című kötetében teszi közre igen homályos, többértelmű jóslatait, melyek már verses formájukkal is próbára teszik az értelmezőt. Későbbi népszerűségét is ennek a homályosságnak köszönheti. Természetesen az sem ártott, hogy egyes jóslatai teljesültek, másfelől az ókori görög verses hagyományt az asztrológiával és látomásaival ötvöző Nostradamus olyan összetett jövendölés módszert alkalmazott, ami mindenképpen elismerésre méltó.

Állami jósda száműzetésben

Nagyhagyományú jósdák működtek Tibetben is. Ezek közül a legismertebb a Nechung-jósda. Vezetője a dalai láma tanácsadója, így a kínai megszállás óta a legismertebb tibeti jóshely is Indiába tette át székhelyét. A papi és jövendőmondói szerep a buddhista Tibetben nem különül el egymástól, sajátos rituálé szerint vesznek részt a legjelentősebb kolostorok vezetői az állam döntéseiben. A jós-papok, aki nemcsak férfiak, hanem nők is lehetnek, egyfajta kapocsként funkcionálnak a mindennapok materiális világa és a természet rejtett erői között.

 

 
era
szerkesztő
 
 
 
Most itt vannak
 
nincsenek hozzászólások
Eddig 0 hozzászólás érkezett. Legyél Te az első!
 
töltés...
Hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be az oldalon!
Hozzászólások betöltése...
 

Horoszkóp

 
 

Ezoterikus videók

 

Tanácsadóink, jósaink

 
Hívja Magyarország legjobb tanácsadóit és jósait, akiket csak neked válogattunk össze. Szerelem, pénz, család, betegségek? Kérdezze bátran tanácsadóinkat!

Szavazás

 

Utolsó hozzászólások

 

Ajánló

 

Az ezotéria képekben

 
 
 
kép 204
 
4826
 
 
kép 141
 
4171
 
 
 
kép 135
 
3246
 

EZOMánia Hírlevél

 
Iratkozz fel ezoterikus hírlevelünkre!
Hírlevelünkkel értesülhet az ezotéria világának legfontosabb híreiről.

EZOMánia a facebookon

 

Az ezotéria hírei