Chat
Online
Chat now
0 látogató
 
 

Napi bölcsesség

 


Ezoterikus hírek

 

Kedvelt fórumok

 
Mágiát végző személyek
17 hozzászólás
Szerelmi mágia
12 hozzászólás
Szerelmi kötés
27 hozzászólás
Budapesti jósokat tud valaki?
39 hozzászólás
Kinél jósoltassak?
58 hozzászólás
Telepatikus kommunikáció
5 hozzászólás
Jóslás vagy tanácsadás?
32 hozzászólás

Új tagok

 

Kedvelt cikkek

 

Beszéd téma

 
Mágikus gömb
37 hozzászólás
 
A szerelem karmája
17 hozzászólás
 
Tarot kártya játék
14 hozzászólás
 
 
Szerelem első látásra
10 hozzászólás
 
Milyen a bioritmusod?
9 hozzászólás
 
A varázsgömb válaszol
9 hozzászólás
 

Flowers hozzászólt a(z) képhez. 6 napja
 
 

Ezoterikus cikkek

 
Érdekességek 2013. január 31. 1 hozzászólás
 

A mindenkori világtörténelem talán legismertebbé vált jósdája Görögországban Delphoi városában van. Az Apollón szentélyről azonban kevesen tudják miért is pont oda építették, ahova. Az ok pedig igen egyszerű.

A mai napig zarándokok ezrei keresik fel Delphoi (Delphi) városában az Apollón-szentélyt, amely a történelem egyik legelhíresültebb jósdája. A delphoi jósda jósnői vagyis püthiái (nevüket a híres jósnőről, papnőjükről Phütia-ról kapták) évszázadokon keresztül jósoltak itt és mondák el az ide jövőknek a hangzatosabbnál hangzatosabb, misztikusabbnál misztikusabb és talán mindennél homályosabb jövőképeiket. Eleinte csak havonta egy jóslást tartottak, de caskhamar besűrűsödtek az időpontok. Olyannyira képesek voltak a jövőbe látni, hogy csakhamar az egész világon híre ment a jósdának. Még a mai ismeretek alapján sem lehet tudni, hogy miként választottak meg Delphoiban valakit jósnak azonban az bitos, hogy mind lelkileg mind testileg nyitottnak kellett lennie a kiválasztottnak. Egy idő után azonban a fiatal szüzeket elkezdték felváltani az idősebb hölgyek, akik már 50 év felett jártak. Az életkor növelésének egyszerű magyarázata volt mégpedig, hogy a fiatal szüzek könnyen csábultak el az olykor betévedő tehetősebb és bizony a jövőn kívül másra is kíváncsi látogatóknak ezáltal elhagyták a jósdát egy szebb jövő reményében általában már nem szűzként.

Ezen indok miatt volt érezhető, hogy eleinte mégsem a jósnők jóslatai miatt jött a siker, hanem sokan leginkább a személyük vonzotta oda az idegeneket. Ez később sem változott, hiszen hanyatló időszakában már részrehajló jóslatokat is vetettek a jósok, vagyis attól függően ki mennyit fizetett átszabták azt amit a jövőből „látnak”.  A titkok viszont sokkal inkább természetesek mint természet felettiek. Már az ókorban is számos író papírra vetette, hogy a Delphoi jósdában mindenféle gázok befolyásolták a jósnök tudatállapotát, amelyre azonban sokáig nem volt bizonyíték.

A legenda szerint Apollon itt küzdött meg Püthonnal a sárkánnyal, melynek testét elnyelte a föld és rothadó testéből feltörő gőzök, (gázok) segítették a jövendőmondót a jövőbe látni. Apollon a lant, a görbe íj és a jóslás istene volt, szent templomát Delphoiba választotta ki. Delphoi híres jósa, papnője Phütia. A feltörörő gőzök hatására azonban csak haladzsázni tudott. Segítői jegyezték fel szavait, majd versbe foglalták és azt kapta az érdeklődő.

Az elmúlt húsz évben előrejlődött toxikológia azonban feltárta Delphoi sziklái között számos olyan etilént, amely tudatzavart és aufóriát és oxigéhiányos állapotot képes okozni és ha mindez nem elég extázis okozó metá nyomaira is bukkantak. Ezek ismeretében már nem is olyan nehéz elképzelni, hogy mik mehettek végbe az elhíresült jósda falai között eleinte a rengeteg szűznek és idegennek köszönhetően később pedig az ilyen állapotban megalkotott jövőképek által.

Az mindenesetre igaz, hogy a betévedőket így vagy úgy rávezették a helyes útra, de ahogy a jósda falában álló szöveg „Ismerd meg önmagad” mutatta csak azoknak tudtak helyes irányt és jövőt mutatni, akik képesek voltak kérdezni. A jósdán kívül egyébként található volt még egy színház és egy nagyobb sportpálya is. A legenda szerint Zeusz a világ két végéből felengedett a levegőbe két sast és ahol a két sas találkozott ott volt a világ közepe, nos ez a hely volt Delphoi ezért sokan a világ közepének avagy köldökének is tartják.

Függetlenül attól, hogy hiszünk-e abban, hogy valós vagy képzelt jóslatok születtek Delphoi-ban a helynek megvan a maga varázsa ezért napjainkig hatalmas turisztikai érdeklődésnek örvend. A várost egyébként a rómaiak és a bizánciak is kirabolták majd egy földrengés a fölötte található magaslatot beomlasztotta ezzel maga alá temetve a várost. Később egy falu épült az egész fölött majd 1838-ban egy francia régész talált rá és kezdte meg a feltárását, amely még a mai napig is tart.

 

 
Paloma
szerkesztő
 
 
 
Most itt vannak
 
Eddig 1 hozzászólás érkezett. Szólj hozzá Te is!
 
töltés...
Hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be az oldalon!
 
noavatar

Flowers

jan. 21., 10:45
Nekem már évek , sőt évtized óta segít sok mindenben egy tisztánlátó , jós aranyasszony.( tel:06306860420)  Amit eddig mondott még mindig úgy lett. Mindenféle lelki - testi es szellemi és egyéb problémámat megoldotta. Egy csoda!
 
 
 
Hozzászólások betöltése...
 

Horoszkóp

 
       
 
       
 
       
 
Válasszon csillagjegyet
 
 

Ezoterikus videók

 

Tanácsadóink, jósaink

 
Hívja Magyarország legjobb tanácsadóit és jósait, akiket csak neked válogattunk össze. Szerelem, pénz, család, betegségek? Kérdezze bátran tanácsadóinkat!

Szavazás

 

Utolsó hozzászólások

 

Ajánló

 

Az ezotéria képekben

 
 
kép 112
 
8253
 
 
 
Új-Zéland
 
2137
 
 
kép 136
 
5001
 
 
 
kép 46
 
3178
 

EZOMánia Hírlevél

 
Iratkozz fel ezoterikus hírlevelünkre!
Hírlevelünkkel értesülhet az ezotéria világának legfontosabb híreiről.

EZOMánia a facebookon

 

Az ezotéria hírei