Chat
Online
Chat now
10 látogató
 
 

Napi bölcsesség

 


Ezoterikus hírek

 

Kedvelt fórumok

 
Szerelmi mágia
12 hozzászólás
Szerelmi kötés
27 hozzászólás
Kinél jósoltassak?
58 hozzászólás

Új tagok

 

Kedvelt cikkek

 

Beszéd téma

 
Mágikus gömb
35 hozzászólás
 
A szerelem karmája
15 hozzászólás
 
Tarot kártya játék
13 hozzászólás
 
 
Szerelem első látásra
10 hozzászólás
 
Milyen a bioritmusod?
9 hozzászólás
 
A varázsgömb válaszol
8 hozzászólás
 

Matt hozzászólt a(z) A varázsgömb válaszol című cikkhez. április 27.
 
 

Ezoterikus cikkek

 
Érdekességek 2013. január 31. 0 hozzászólás
 

A mindenkori világtörténelem talán legismertebbé vált jósdája Görögországban Delphoi városában van. Az Apollón szentélyről azonban kevesen tudják miért is pont oda építették, ahova. Az ok pedig igen egyszerű.

A mai napig zarándokok ezrei keresik fel Delphoi (Delphi) városában az Apollón-szentélyt, amely a történelem egyik legelhíresültebb jósdája. A delphoi jósda jósnői vagyis püthiái (nevüket a híres jósnőről, papnőjükről Phütia-ról kapták) évszázadokon keresztül jósoltak itt és mondák el az ide jövőknek a hangzatosabbnál hangzatosabb, misztikusabbnál misztikusabb és talán mindennél homályosabb jövőképeiket. Eleinte csak havonta egy jóslást tartottak, de caskhamar besűrűsödtek az időpontok. Olyannyira képesek voltak a jövőbe látni, hogy csakhamar az egész világon híre ment a jósdának. Még a mai ismeretek alapján sem lehet tudni, hogy miként választottak meg Delphoiban valakit jósnak azonban az bitos, hogy mind lelkileg mind testileg nyitottnak kellett lennie a kiválasztottnak. Egy idő után azonban a fiatal szüzeket elkezdték felváltani az idősebb hölgyek, akik már 50 év felett jártak. Az életkor növelésének egyszerű magyarázata volt mégpedig, hogy a fiatal szüzek könnyen csábultak el az olykor betévedő tehetősebb és bizony a jövőn kívül másra is kíváncsi látogatóknak ezáltal elhagyták a jósdát egy szebb jövő reményében általában már nem szűzként.

Ezen indok miatt volt érezhető, hogy eleinte mégsem a jósnők jóslatai miatt jött a siker, hanem sokan leginkább a személyük vonzotta oda az idegeneket. Ez később sem változott, hiszen hanyatló időszakában már részrehajló jóslatokat is vetettek a jósok, vagyis attól függően ki mennyit fizetett átszabták azt amit a jövőből „látnak”.  A titkok viszont sokkal inkább természetesek mint természet felettiek. Már az ókorban is számos író papírra vetette, hogy a Delphoi jósdában mindenféle gázok befolyásolták a jósnök tudatállapotát, amelyre azonban sokáig nem volt bizonyíték.

A legenda szerint Apollon itt küzdött meg Püthonnal a sárkánnyal, melynek testét elnyelte a föld és rothadó testéből feltörő gőzök, (gázok) segítették a jövendőmondót a jövőbe látni. Apollon a lant, a görbe íj és a jóslás istene volt, szent templomát Delphoiba választotta ki. Delphoi híres jósa, papnője Phütia. A feltörörő gőzök hatására azonban csak haladzsázni tudott. Segítői jegyezték fel szavait, majd versbe foglalták és azt kapta az érdeklődő.

Az elmúlt húsz évben előrejlődött toxikológia azonban feltárta Delphoi sziklái között számos olyan etilént, amely tudatzavart és aufóriát és oxigéhiányos állapotot képes okozni és ha mindez nem elég extázis okozó metá nyomaira is bukkantak. Ezek ismeretében már nem is olyan nehéz elképzelni, hogy mik mehettek végbe az elhíresült jósda falai között eleinte a rengeteg szűznek és idegennek köszönhetően később pedig az ilyen állapotban megalkotott jövőképek által.

Az mindenesetre igaz, hogy a betévedőket így vagy úgy rávezették a helyes útra, de ahogy a jósda falában álló szöveg „Ismerd meg önmagad” mutatta csak azoknak tudtak helyes irányt és jövőt mutatni, akik képesek voltak kérdezni. A jósdán kívül egyébként található volt még egy színház és egy nagyobb sportpálya is. A legenda szerint Zeusz a világ két végéből felengedett a levegőbe két sast és ahol a két sas találkozott ott volt a világ közepe, nos ez a hely volt Delphoi ezért sokan a világ közepének avagy köldökének is tartják.

Függetlenül attól, hogy hiszünk-e abban, hogy valós vagy képzelt jóslatok születtek Delphoi-ban a helynek megvan a maga varázsa ezért napjainkig hatalmas turisztikai érdeklődésnek örvend. A várost egyébként a rómaiak és a bizánciak is kirabolták majd egy földrengés a fölötte található magaslatot beomlasztotta ezzel maga alá temetve a várost. Később egy falu épült az egész fölött majd 1838-ban egy francia régész talált rá és kezdte meg a feltárását, amely még a mai napig is tart.

 

 
Paloma
szerkesztő
 
 
 
Most itt vannak
 
nincsenek hozzászólások
Eddig 0 hozzászólás érkezett. Legyél Te az első!
 
töltés...
Hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be az oldalon!
Hozzászólások betöltése...
 

Horoszkóp

 
 

Ezoterikus videók

 

Tanácsadóink, jósaink

 
Hívja Magyarország legjobb tanácsadóit és jósait, akiket csak neked válogattunk össze. Szerelem, pénz, család, betegségek? Kérdezze bátran tanácsadóinkat!

Szavazás

 

Utolsó hozzászólások

 

Ajánló

 

Az ezotéria képekben

 
 
kép 166
 
2878
 
 
 
Rák háttér
 
4133
 
 
kép 97
 
2763
 
 
 
kép 84
 
2891
 

EZOMánia Hírlevél

 
Iratkozz fel ezoterikus hírlevelünkre!
Hírlevelünkkel értesülhet az ezotéria világának legfontosabb híreiről.

EZOMánia a facebookon

 

Az ezotéria hírei