Chat
Online
Chat now
0 látogató
 
 

Napi bölcsesség

 
A túlvilág életünkben van, az isten az emberben.
Németh László
Napi bölcsesség megosztása

Ezoterikus hírek

 

Kedvelt fórumok

 
Szerelmi mágia
12 hozzászólás
Szerelmi kötés
27 hozzászólás
Kinél jósoltassak?
58 hozzászólás

Új tagok

 

Kedvelt cikkek

 

Beszéd téma

 
Mágikus gömb
37 hozzászólás
 
A szerelem karmája
17 hozzászólás
 
Tarot kártya játék
14 hozzászólás
 
 
Szerelem első látásra
10 hozzászólás
 
Milyen a bioritmusod?
9 hozzászólás
 
A varázsgömb válaszol
9 hozzászólás
 

Flowers hozzászólt a(z) A hatodik érzék című cikkhez. február 20.
 
 

Ezoterikus cikkek

 
Jóslás 2012. május 09. 0 hozzászólás
 

Néma könyvnek is szokás nevezni a tarot-kártyát, melyben egymást érik a laikus számára túlzsúfoltnak tűnő információk, a burjánzó szimbólumok, amihez egy igen bonyolult szabályrendszer társul.

Szepes Mária az aranykorból származónak tartja a tarot-ot, mely ennek az időszaknak a lezárultával sokfelé elterjedt. Éppen ez az oka, hogy sok kultúrkörben régóta jelen van. Szepes, csakúgy mint a szakértők nagy része a középkori tarot hagyományt a zsidó kabbalából eredezteti, amely értelemszerűen az óhéber ábécé jelképeit és azok rendszerét használja fel.

A Szepes által leírtak is megerősítik ennek a jóskártyának az ismeretlen eredetét. A bevezetőben említett szabályrendszer és információáradat arra szolgált, hogy csupán a beavatottak, a tudás birtokosai tudják értelmezni a jeleket.

Az ismeretlen eredet ellenére az egyik feltételezés az ókori Egyiptomig vezeti vissza a Tarot-ot. Eszerint különböző titkos, kevéssé ismert hieroglifát véstek fel különböző kisebb méretű kő- vagy fatáblára. Ezek a feliratok kerültek a gnosztikus irányzat híveihez, akik féltve őriztek azokat. A feltételezések szerint innen került a gnosztikusok örököseinek tartott alkimistákhoz. Ezt az elméletet elsősorban az erősíti, hogy a gnózis legismertebb képviselőjének, Hermész Trimegisztosznak a smaragdtáblái hasonló üzeneteket közvetítenek, mint a későbbi tarot jelképei.

A vélhetően vallási eseményeken használt lapok (táblák) a kereszténység elterjedésével háttérbe szorultak és csak az újkorban, körülbelül 350 évvel ezelőtt, a szekuralizáció megerősödésével bukkannak fel újra.

A korábban elsősorban meditációs célokat szolgáló tarot fokozatosan vált a legismertebb jóskártyává, egy időben nagyon népszerű játékkártyaként is közkedvelt volt.

A lapok felosztása – az arkánumok

A 78 lapból álló tarot kártya csomag két nagy egységből áll. A 22 lapos nagy arkánum figurális lapokat takar. 21 számozott és egy számozatlan kártyából áll. A különböző tarot-kártyák közötti eltérések, hangsúlyeltolódások, értelmezési eltérések elsősorban ennek a 22 lapnak rajzolatában, az egyes szimbólumok kiemelésében mutatkozik meg. A jóshagyományok szerint ez a 22 lap jelképezi az ember szellemi, lelki fejlődését, életútját és sorsát. A 21 számozott lap az alkímia hagyománya szerint osztható háromszor hét lappá, a számozatlan figura, a bolond. Ez a lap jelképezi a hétköznapi materiális világszemlélettől eltávolodott embertípust. Ez az a szellemi állapot, ahová mindenkinek törekednie kell.

Az 56 lapból álló kis arkánum tovább osztható 4 14-es egységre, mely a föld négy alapelemének felel meg. A kis arkánum kártyái részletezik a 22 nagy arkánum lap által felvázolt sorsot. Mind a 4 egységben található 4 udvari kártya – király, králynő, apród és lovag – valamint számozott lapok 2-9 ig valamint az egyes vagy a 10-es helyiértéken is szerepeltethető ász. A 4 alapelemből a földet jelképezi a dénár/érme (pentákulum) néven ismert egység, a víznek a kupa/kehely feleltethető meg, a levegő párja a lándzsa/kard, míg a tűz szimbóluma a bot.

A lapok önmagukban is több jelentéssel bírnak, a különböző kirakási kombinációk pedig újabb és újabb értelmezéseket adnak ki. Ezeket a variációkat a jósok alkalmazzák, gyakorlatilag nagyon sokféle módon, hiszen jósolhatunk 1, 3, 4, 6, 10, de még 12 lappal is. Ha nem is ennyi lehetőséget tár fel, ha otthon, önmagunknak rakjuk ki a lapokat, de sokat megtudhatunk önmagunkról így is.

Az évszázadok alatt rengetegen festettek, rajzoltak tarot-kártyát. Olyan művészek próbálkoztak saját értelmezésükkel, mint Montegna, Leonardo vagy Dali. A misztikumban és spiritualitásban elmélyülő médiumok, látnokok elsősorban a 20. században majd mindannyian bemutatták saját tarot-értelmezésüket, közülük az egyik legnépszerűbb az angol misztikus, Crowley csomagja.

 

 
era
szerkesztő
 
 
 
Most itt vannak
 
nincsenek hozzászólások
Eddig 0 hozzászólás érkezett. Legyél Te az első!
 
töltés...
Hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be az oldalon!
Hozzászólások betöltése...
 

Horoszkóp

 
 

Ezoterikus videók

 

Tanácsadóink, jósaink

 
Hívja Magyarország legjobb tanácsadóit és jósait, akiket csak neked válogattunk össze. Szerelem, pénz, család, betegségek? Kérdezze bátran tanácsadóinkat!

Szavazás

 

Utolsó hozzászólások

 

Ajánló

 

Az ezotéria képekben

 
 
 
kép 97
 
3052
 
 
kép 138
 
2911
 
 
 
Skorpió
 
4513
 

EZOMánia Hírlevél

 
Iratkozz fel ezoterikus hírlevelünkre!
Hírlevelünkkel értesülhet az ezotéria világának legfontosabb híreiről.

EZOMánia a facebookon

 

Az ezotéria hírei